Juridisch advies voor kleine ondernemers

 

Ondernemen gaat onder andere over het nemen van risico’s. Dit is immers de manier waarop successen geboekt kunnen worden. Dat neemt echter niet weg dat het niet voor niets een risico is. Het kan ook misgaan. Bijvoorbeeld met lastige juridische kwesties als gevolg. Voor ondernemers is dit natuurlijk geen bekend terrein. Juist om die reden is het goed om dan een specialist te kennen die hulp kan bieden. Door bijvoorbeeld advies te kunnen vragen wordt het een stuk gemakkelijker om antwoorden te vinden in allerlei moeilijke zaken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zaken zoals de volgende voorbeelden.

Hulp bij incassozaken

Een goed voorbeeld van juridische zaken waarmee ondernemers te maken krijgen, is dat van incasso. Wanneer een dienst of product is geleverd, dan moet hier natuurlijk voor betaald worden. Stel nu dat dit niet gebeurt, dan is het goed om te weten welke stappen je als ondernemer kunt nemen. Ook is het goed om te weten volgens welke procedure dit gaat. Daar komt dan ook de adviseren de rol van een professional om de hoek kijken. In het geval van juridische zaken is het immers vaak zo dat exacte stappen gezet moeten worden. Met de juiste advocaat kan gezorgd worden dat de tegenpartij goed wordt aangepakt.

Omgekeerde zaken

Het kan natuurlijk ook zijn dat juist de ondernemer met een incassokwestie wordt geconfronteerd. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat er een geschil is ontstaan over een rekening of over een geleverd product of dienst van een groothandel of leverancier. Ook in zulke gevallen, wanneer de ondernemer dus aan de andere kant staat, is het goed om te weten dat er professionals actief zijn die met raad en daad kunnen bijstaan in de juridische procedure. Het is immers lang niet altijd zo dat de eiser gelijk heeft als het om zaken van incasso gaat. Let hier dus altijd goed op en schakel tijdig iemand in.

Werknemerskwesties

Wanneer een bedrijf groeit, dan kan het werk niet langer door één persoon alleen worden gedaan. Het wordt tijd om werknemers in te huren. Met de komst van werknemers is het echter ook zo dat er hele nieuwe regels gaan gelden voor de ondernemer en de onderneming. Dit kan natuurlijk ook leiden tot geschillen. Ook in zulke gevallen is het van belang om een adviseur in de arm te nemen die kan helpen bij problemen die zich voordoen. Denk bijvoorbeeld aan zaken op het vlak van ontslagrecht. Dit is immers altijd weer een lastig probleem. De juiste kennis in huis hebben is dan belangrijk.

Aansprakelijkheid

Natuurlijk zijn er nog talloze andere zaken waar een ondernemer mee te maken kan krijgen. Dit geldt natuurlijk voor de kleine ondernemer net zo goed als voor de grote ondernemer. Waar ben je aansprakelijk voor en waar heb je juist geen verantwoording voor? Dit kan een dunne grens zijn die niet altijd even duidelijk is. Het is dus ook niet vreemd dat hier niet altijd voldoende kennis van in huis is. Juist dan zijn de middelen die een expert ter beschikking heeft juist van groot belang. Alle reden om hier dus ook optimaal gebruik van te maken.

Een goede specialist zoeken

Het is altijd goed om enige aandacht te besteden aan de mogelijkheden die er zijn om een specialist in te huren. Binnen het specialisme van het geven van advies aan kleine ondernemers zijn immers ook weer andere specialismen te onderscheiden. Het is dan dus belangrijk dat je als ondernemer iemand kent die de wetgeving en de mogelijkheden die jij nodig hebt van binnen en van buiten kent. Neem dus ook de tijd om de juiste persoon te vinden, zoals een goede advocaat met veel ervaring in bijstaan van ondernemers. Doe dit ook wanneer deze op korte termijn nodig is. Een verkeerde keuze kan immers veel kosten. Dit is niet de bedoeling.

Zakelijk of particulier

Wanneer een zaak zich voordoet in de privésfeer, dan kan het handig zijn om hier over te spreken met iemand waarmee al een band is opgebouwd. Dit maakt het een stuk beter om vertrouwelijke zaken te bespreken. In dat opzicht is het dus ook goed als de specialist die op zakelijk vlak wordt ingezet ook wat hulp kan bieden in particuliere kwesties. Wanneer het bijvoorbeeld gaat om een incassokwestie of iets dergelijks waar je zelf mee te maken krijgt, dan kan de kennis van de specialist immers ook veel waarde hebben. Alle reden om hier dus gebruik van te maken.