Zo geef je een goede presentatie

Presenteren is niet gemakkelijk. Het is echter wel te leren. Wanneer je weet waar je op moet letten, dan kan iedereen een aardige presentatie afleveren. Het gaat er vooral om de technieken te oefenen om deze goed onder de knie te krijgen. Het is dan natuurlijk wel goed om te weten om welk technieken het dan gaat. Wanneer je de volgende zaken in het oog houdt, dan is de kans op slagen flink groot. Daarbij hoeft het niet uitsluitend om presentaties in het Nederlands te gaan. Ook presenteren in andere talen dan de moedertaal is goed aan te leren.

De voorbereiding

Wanneer het gaat om goed presenteren, begin dan altijd met een goede voorbereiding. In de eerste plaats is het dan belangrijk om alle informatie te verzamelen die nodig is en na te gaan of alles kloppend is. Vervolgens is het zaak om alles goed te plannen. Dit doe je door een spreekschema te maken. Zo weet je precies welke informatie je op welk moment moet geven. Probeer hierbij ook het publiek in te beelden. Wat het publiek meekrijgt is immers misschien wel heel anders dan wat jij probeert mee te geven. Laat dit goed op elkaar aansluiten door interessante info te geven.

Ter plaatse

Ga je een presentatie op locatie geven, zorg dan dat de ruimte is klaargemaakt. Heb je bijvoorbeeld specifieke attributen nodig? Zorg dan dat deze er zijn en ook klaar voor gebruik zijn. Denk bijvoorbeeld aan een scherm voor een beamer of om je laptop op aan te sluiten. Wanneer je presentatie hier sterk van afhankelijk is, dan is dit immers wel zeer belangrijk. Bovendien geeft jou dit ook zekerheid. Dit zal ook je publiek zo overkomen. Daarmee heb je dus direct al een klein voordeel te pakken. Dit kan jou veel rust geven en zal je presentatie soepeler laten lopen.

Het presenteren

Wanneer het om het presenteren zelf gaat, dan zal het vooral betrekking hebben op de manier waarop je spreekt. Probeer in ieder geval rustig te spreken. Dat doe je bijvoorbeeld door goed te articuleren. Zo spreek je duidelijk en ook rustig tegelijkertijd. Let er daarnaast ook op dat je luid genoeg spreekt. Zeker in grote ruimtes kan dit een belangrijke factor zijn. Dit doe je desnoods door gebruik te maken van hulpmiddelen op dit vlak zoals bijvoorbeeld een microfoon. Door te oefenen kan je de juiste intonatie van je tekst gaan vinden. Zo zet je de belangrijke punten in je boodschap kracht bij.

Je houding

Zoals je waarschijnlijk al vaker hebt gehoord, speelt ook je houding in belangrijke mate mee. Sta rechtop. Waarbij het ook belangrijk is om vooral veel contact te houden met je publiek. Kijk alleen naar het scherm wanneer dit echt nodig is. Op momenten dat dit niet nodig is, is het beter om naar het publiek te kijken. Een handige tip kan zijn om de aanwezigen, waar mogelijk één voor één aan te kijken. Dit werkt zeer rustgevend op jou als spreker. Werk ook aan je mimiek. Ook op dit front kan je je boodschap veel kracht bij zetten.

Een andere taal

Het komt steeds vaker voor dat presentaties internationaal gehouden moeten worden. Vaak is dan Engels de voertaal. Het kan je dan ook veel helpen om aandacht te besteden aan het niveau van jouw Engels. Probeer de uitspraak zoveel als mogelijk te oefenen. Probeer ook voortdurend je woordenschat te vergroten. Het blijft immers altijd belangrijk om kundig en professioneel over te komen. Het kan goed helpen om hier hulp bij te vragen van een specialist. Het presenteren in het Engels is immers minstens zo goed te leren als presenteren in het Nederlands, wanneer de juiste hulp hierbij wordt gezocht.

Blijf oefenen

Wat vooral belangrijk is als het gaat om het onder de knie krijgen van de presentatietechnieken, zowel in het Nederlands als in het Engels, is dat je voldoende blijft oefenen. Door veel te presenteren kan je er steeds beter in worden. Er zijn talloze manieren waarop je dit kunt doen. Bijvoorbeeld door vrijwillig aan te melden voor specifieke opdrachten of door een taak op je te nemen waarbij presenteren regelmatig nodig is. Hoe meer je oefent, hoe beter je erin zal worden. Zeker ook wanneer je je laat coachen door een professional en je iedere keer nieuwe dingen blijft leren als spreker.